Caracteristica generală
Avion supersonic de transport pasageri, cvadrimotor
Producător
. Realizatorii acestui proiect au fost companiile Aérospatiale și British Aircraft Corporation.
Fabricat
În februarie 1965, începea construcția a două prototipuri: Concorde 001 – construit pentru Aérospatiale în Toulouse și Concorde 002 – realizat pentru BAC în Filton, Bristol. Producția aeronavei s-a încheiat 27 de ani mai târziu.
Primul zbor
Zborul inaugural a avut loc pe 2 martie 1969, Concorde intrând în serviciul comercial pe 21 ianuarie 1976.
Preț
Au fost realizate doar 20 de aeronave de acest fel, costul unui avion fiind de 23 milioane GBP în anul 1977, ceea ce a reprezentat un mare eșec economic.
Status
Aeronava a fost retrasă din circulație pe 26 noiembrie 2003.
Descriere
Concorde este un avion supersonic de transport pasageri, cvadrimotor, ce a reprezentat un simbol al aviației, al tenicii de vârf al perioadei în care a fost proiectat. Aeronava cu patru motoare Olympus, cu aripile în forma literei Delta și o viteză de croazieră de 2,200 km/h pentru optimizarea consumului de combustibil, Concorde a fost primul avion civil cu circuite de comandă a zborului complet electrice. Avionul are o capacitate de transport de 92-120 de pasageri.
Concorde a efectuat curse transatlantice din Heathrow, Londra (British Airways) și Charles de Gaulle, Paris (Air France) către JFK, New York și Dulles, Washington, a zburat la viteze record, stabilind și recordul mondial oficial FAI "Westbound Around The World" și "Eastbound Around the World" la viteză.
Cei mai importanti clienti
Principalul utilizator al acestui tip de aeronavă a fost British Airways, urmat de Air France.
Comentarii