Zbor.md
Călătoria cu Pașaportul Biometric! Tot ce trebuie să știi ca să nu ai probleme când pleci peste hotare!
6297

Călătoria cu Pașaportul Biometric! Tot ce trebuie să știi ca să nu ai probleme când pleci peste hotare!

Înainte să zbori undeva, un lucru important pe care trebuie să-l știi sau, dacă deja îl cunoști să nu-l uiți, este următorul: compania aeriană nu poartă nici o răspundere pentru existenţa, veridicitatea şi corectitudinea perfectării actelor necesare pentru călătorie. Mai mult, compania aeriană nu-şi asumă responsabilitatea pentru pierderile sau cheltuielile suportate de pasager din cauza nerespectării legilor, ordonanţelor, regulilor şi instrucţiunilor organelor competente de stat.

Cu alte cuvinte, ești pe cont propriu.

Ca să nu-ți scape nici un detaliu important care, surprinzător, te poate întoarce înapoi acasă – trebuie să știi cui să-ți adresezi întrebările. Informaţia oficială referitoare la documentele necesare o poţi primi numai la consulatul ţării de destinaţie.

Care este specificul spațiului Schengen?


Dacă deții pașaport biometric și planifici să pleci în UE, te obligi să respecți 4 reguli. Nerespectând cel puțin una dintre ele, riști să fii întors înapoi la aeroportul din Chișinău, să plătești o amendă de până la 3000 de euro și să te trezești cu interdicția de a intra într-o țară sau alta din spațiul Schengen (sau chiar cu interdicția de a intra în general în spațiul Schengen în următorii 5 ani). Mai mult, te-ar putea afecta și următoarele consecințe: conform legislației internaționale și naționale, ești obligat să achiți biletul retur dacă nu îl deții, să achiți pentru cazare, hrană, traducător, convorbiri telefonice etc. În cazul în care refuzi achitarea cheltuielilor, compania aeriană își rezervă dreptul de a apela la instanța de judecată pentru recuperarea cheltuielilor privind transportarea și întreținerea ta ca pasager.

Astfel, când ieși din Moldova îți recomandăm să ai:


-Asigurare medicală pe perioada vizitei;
-Invitație (după caz) sau rezervare valabilă a hotelului pe perioada vizitei;
-Bani (aproximativ 50 euro pentru fiecare zi) sau alte dovezi de finanțare (cecuri de călătorie, cărţi personale de credit, burse, precum şi scrisori de garanţie şi invitaţie).

Pe lângă aceste 3 puncte, s-ar putea să ți se mai solicite următoarele documente:

-dovezi privind cazarea;
-confirmări de la instituţiile de învăţământ în cazul vizitelor de studii;
-datele de contact ale persoanei gazdă.

Ce-ți oferă pașaportul biometric și ce NU-ți oferă

Din aprilie 2014 cetăţenii Republicii Moldova care deţin paşapoarte biometrice pot călători fără vize (cele de tipul C) pe termen scurt, adică 90 de zile de aflare timp de 6 luni.

Acest regim simplificat se referă la următoarele țări:
statele membre ale UE care fac parte din spaţiul Schengen: Portugalia, Spania, Franţa, Germania, Belgia, Luxemburg, Olanda, Italia, Danemarca, Suedia, Finlanda, Austria, Grecia, Polonia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Republica Cehă, Letonia, Lituania, Estonia şi Malta.

statele membre ale UE care nu deţin statutul deplin de stat membru Schengen: Cipru, Croaţia, România şi Bulgaria.
statele asociate ale spaţiului Schengen: Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia.

Dacă vrei să călătorești în Marea Britanie sau Irlanda, vei avea nevoie de viză. Aceste două țări non-Schengen nu intră în regimul fără vize. „Centrul de solicitare a vizelor britanice” – așa se numește instituția de care ai nevoie pentru a primi viză de intrare în cele două țări. Se află în Chișinău, str. Tighina 49/3, biroul 54.

Regimul fără vize nu oferă dreptul la: angajarea în câmpul muncii, migraţie, întregirea familiei sau studii care depășesc 90 de zile. Pentru muncă, migraţie sau studii este nevoie de viză pe termen lung – viza de tip D (viza naţională).

Unde îți poți face pașaportul biometric


La orice oficiu teritorial al Întreprinderii de Stat „Registru” sau la orice ambasadă/oficiu consular al Republicii Moldova peste hotare.

Cât costă perfectarea pașaportului biometric

Prețul depinde de cât de urgent ai nevoie de pașaport. Dacă ești gata să aștepți 30 de zile – vei achita 850 de lei. Dacă vrei ca pașaportul să-ți fie înmânat într-o oră – te va costa 2980 de lei. Pe lângă aceste opțiuni de timp, mai poți alege termenul de 15 zile / 10 zile / 5 zile / 24 ore / 6 ore / 3 ore. Lista detaliată de prețuri o găsești aici.

Cerințele UE față de pașaportul tău biometricDacă vrei să ajungi în UE, ai în vedere ca pașaportul tău să fie valabil încă minim 3 luni de la data întoarcerii preconizate în Moldova. Totodată, actul trebuie să fie eliberat în ultimii 10 ani.Cum călătorești dacă ai pașaport simplu?

Dacă ești cetăţean RM, posezi paşaport simplu (ne-biometric) şi dorești să călătoreaști în spaţiul Schengen, ai nevoie de viză pe care o poți face la ambasadele statelor membre ale UE / Schengen.

Apropo, dacă te deplasezi cu avionul, autocarul sau trenul în scop de „turism/vacanță” este necesar să ai bilet tur-retur și rezervare la hotel. Pe lângă aceasta, la intrarea în UE Poliția de Frontieră ți-ar putea solicita următoarele lucruri, în funcție de destinația călătoriei tale:

Conferințe/seminare/reuniuni de afaceri/etc.: invitația, agenda conferinței/seminarului/evenimentului la care urmează să participi
Călătorie cu automobilul: Cartea Verde – asigurare internațională pentru autovehicule
Vizită la rude/prieteni: datele de contact ale persoanei care te-a invitat (adresa, număr de telefon) și o copie a permisului de ședere a persoanei la care mergi
Tratament: confirmare din partea instituției medicale la care mergi sau recomandarea instituției medicale din Moldova pentru efectuarea tratamentului la instituția

Este foarte important să știi că unele Companii Aeriene sunt în drept să refuze îmbarcarea pasagerului la zbor în cazul când pasagerul prezintă bilet de avion doar într-o direcție și pașaport biometric moldovenesc.

Atât, pe scurt. Pentru orice întrebări, nelămuriri suplimentare – nu ezita să ne contactezi aici . Până atunci, îți dorim ZBOR PLĂCUT și SIGUR cu ZBOR.MD!

REZERVĂ Bilete de Avion pe - www.zbor.md!