Altfel despre zborul cu avionul: 9 „secrete” bine de știut!
Cel mai răcoros loc din avion e cel de lângă geam
În timpul zborului, temperatura în afara bortului poate atinge până la -65 grade Celsius, fapt ce conduce la răcirea fuzelajului. Dacă îți dorești să admiri de la geam peisajele terestre, nu uita să te îmbraci corespunzător, în special vara, când tricourile și pantalonii scurți sunt la putere.
Masa pliantă și buzunarul din spatele scaunului din față – cele mai murdare locuri din avion
O bună parte din gunoiul adunat în timpul zborului își face loc în buzunarul din spatele scaunului din față, iar acesta – surpriză! – nu este curățat atât de profund cum ai crede (sau ai vrea!). Adevărul despre masa pliantă este și mai crunt: servitoarele de bord recunosc că aceste mese sunt deloc rar folosite pentru o activitate mai exotică – schimbarea scutecelor la copii. Astfel că nu vei face rău dacă ai avea la îndemână șervețele umede, ai evita să pui mâncarea în afara talgerului pentru mâncare și, da, nu-ți vei pune lucrurile personale în buzunarele din scaunele din față.
Ceaiul și cafeaua: preferabil de evitat
Apa potabilă care se folosește pentru pregătirea băuturilor (ceai, cafea etc.) poate conține bacterii generatoare de boli (de exemplu, E. coli) sau, chiar, renumitul stafilococ auriu. La asemenea concluzii au ajuns specialiștii după testările de laborator a diferitelor băuturi propuse de diverse companii avia.
Unde te poți aștepta la o deservire mai bună? Exact, în ultimele rânduri!
Cum se explică acest lucru? Înseși servitoarele de bord se destăinuie: este mai ușor să aduci în rândurile din spate o porție suplimentară de mâncare, o sticlă de apă, căști sau alte comodități solicitate de pasageri, rămânând neobservată de pasagerii din față, adică evitând să fii agasată cu același tip de rugăminți. Astfel că alegând un loc mai în spate – „riști” să fii mai accesibil pentru servitoarele de bord și, respectiv, mai alintat.Apropo de spatele avionului, acesta este cel mai sigur loc (sau, mai bine spus, cel mai puțin nesigur) în cazul unei tragedii aviatice. Conform unui studiu realizat de publicaţia „Time”, locurile situate în partea din spate a avionului au avut, de-a lungul timpului, cele mai mici rate de fatalitate (32%), comparativ cu cele aflate în mijloc (39%), respectiv cu cele situate în partea din faţă a aeronavei (38%).
Cea mai potrivită perioadă a zilei pentru a decola este… dimineața
Dacă ai posibilitatea să alegi când să-ți iei zborul – alege cursele matinale. Dimineața, probabilitatea reținerilor de curse este mai mică, iar cei mai aerofobi nu se vor încorda atât de tare, întrucât, după cum afirmă specialiștii, în orele dimineții turbulențele se întâlnesc mai rar. Și, da, dimineața în avion e mai curat, dacă e să ne amintim de mesele pliante sau buzunarele cu pricina.
Aerul pe care îl respiri în timpul zborului vine de la …motor
Acesta reprezintă, de fapt, aer comprimat de la motor. O mare parte din aer (de la o pătrime până la jumătate) ajunge în cabina pilotului, iar restul rămâne pasagerilor. Aerul părăsește avionul printr-o gaură mică din spatele fuzelajului.
Nu umfla total perna tetieră (lombară) pentru dormit
Luând cu sineți o pernuță pentru somn, nu uita de legile fizicii. Dacă o umfli total, ea se poate sparge, din cauza căderilor presiunii atmosferice în avion. Pentru a evita asemenea surprize, perna trebuie să rămână un pic dezumflată.
Nu-ți uita căștile personale
Căștile pe care ți le dau la cerere servitoarele de bord nu sunt noi. Sunt doar curățate și reîmpachetate atractiv pentru noii pasageri. Astfel că nimic nu este mai bun și sigur decât perechea ta personală de căști. Urechile tale știu de ce!
Rezervă acum un bilet de avion pe - Zbor.md!